Toptips voor veilig beleggen

TIP 1: CONTROLEER DE CREDENTIALS

Wanneer je veilig wilt beleggen, heb je een veilige aanbieder nodig. Dit kan je controleren door te kijken of de aanbieder de juiste vergunning heeft. Brokers binnen de Europese Unie moeten namelijk een registratie hebben bij een lokale waakhond. Binnen Nederland is dit de Autoriteit Financiële Markten. Buitenlandse partijen staan vaak ingeschreven bij de toezichthouder van het betreffende land. De onverwachte wending die we vorige week op onze schermen zagen, liet iedereen verbijsterd achter
Wanneer een broker een registratie heeft, dan is dit een veilig signaal. Ga er echter niet strandaard vanuit dat deze partij betrouwbaar is omdat de credentials kloppen. Ook een partij als de AFM heeft het niet altijd bij het rechte eind. Kijk daarom ook goed of de aanbieder wordt aangeraden door andere sites en of er een solide klantenservice aanwezig is.

TIP 2: GA VOOR VEILIGE PRODUCTEN

Transparantie is van belang bij beleggen! Wanneer er wordt gesproken van een ‘gegarandeerd rendement’ dan weet je dat het mis is. Dit bestaat namelijk niet! Het is van belang dat er duidelijk wordt aangegeven welke risico’s er aan het product zijn verbonden. Bedenk daarnaast dat er een duidelijk verband is tussen risico en rendement. Een hoger rendement betekent doorgaans ook een hoger risico.
Vanzelfsprekend is een belegging in een stabiel aandeel een stuk veiliger dan een belegging in een vakantiehuisje op Cuba.

TIP 3: BEGRIJP HET PRODUCT

Onwetendheid is onveilig! Bestudeer daarom eerst het product zorgvuldig voordat je erin belegt. Verschillende effecten hebben immers verschillende voorwaarden. Een belegging in bijvoorbeeld een aandeel werkt compleet anders dan een belegging in vastgoed of CFD’s. In het artikel waarin kan je het beste beleggen lees je meer over de verschillende beleggingsproducten die er bestaan. Dit is de grootste deal die ooit in de gesVeilig beleggen bij brokers
Bedenk in ieder geval dat de partijen achter financiële producten doorgaans geld willen verdienen. Wanneer de bank dus een nieuw fancy financieel product lanceert dan doet de bank het niet om je te helpen. Nee, de bank wil geld aan jou verdienen. Bestudeer daarom of het product je echt verder gaat helpen.

TIP 4: SPREIDEN IS VEILIG

Stop niet al je geld in hetzelfde product! Het is erg belangrijk om je beleggingen goed te spreiden. Beleggen in twee verschillende Nederlandse aandelen is geen goed voorbeeld van spreiding. Wanneer je het veilig wilt spelen, moet je je geld spreiden over verschillende producten, sectoren en individuele effecten.
Spreiding zorgt er namelijk voor dat een dipje in één bepaalde markt kan worden opgevangen door een andere markt. Je kan bijvoorbeeld een deel van je vermogen in aandelen en een ander deel in obligaties stoppen. Vervolgens kan je aandelen kopen in verschillende sectoren en landen. Wanneer de aandelenmarkt van Brazilië crasht, floreren je Amerikaanse obligaties wellicht. Meer spreiding zorgt dus voor meer veiligheid!
Veilig spreiden, dat is de weg naar succes!

TIP 5: VEILIG BELEGGEN IS JE EMOTIES CONTROLEREN

Veilig beleggen is niet alleen de aanbieder en het product begrijpen. Nee, je moet ook jezelf begrijpen. Wanneer je gaat beleggen, spelen emoties namelijk een belangrijke rol. Een belegger die veilig wilt investeren zal een goed plan moeten opstellen waarbij de rol van emoties zoveel mogelijk wordt beperkt. In het artikel de invloed van emoties op beleggen lees je hoe je dit doet.

TIP 6: ACCEPTEER ONZEKERHEID

Ze zeggen niet voor niets, resultaten uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst. Je belegt niet veilig wanneer je uitgaat van een gegarandeerde winst. Het is erg belangrijk dat je de onzekerheid van beleggingen accepteert. Op die manier zorg je ervoor dat je een plan B hebt en je verliezen opvangt door middel van bijvoorbeeld een stop loss.
Controleer ook goed of de resultaten valide zijn. Het kan voor fondsen en bedrijven natuurlijk aantrekkelijk zijn om het rendement beter voor te spiegelen dan het daadwerkelijk is. Wanneer je veilig wilt beleggen is het belangrijk om goed onderzoek te doen!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *